
Echtscheiding en pensioen
Een scheiding heeft gevolgen voor je portemonnee, denk hierbij aan zaken die je direct merkt zoals de hypotheek op het koophuis, alimentatie en kosten van de scheiding zelf. Echter ook op de lange termijn zijn de gevolgen merkbaar: je pensioen! In dit blogbericht besteed ik aandacht aan deze materie.
Echtscheiding en pensioen
Indien u getrouwd was hebben u en uw ex-partner beiden recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Deze verdeling geldt overigens voor scheidingen na 30 april 1995. U dient het pensioenfonds uiteraard wel op de hoogte te brengen van uw scheiding. Let op: dat moet binnen 2 jaar.
Daarnaast is er vaak ook recht op nabestaandenpensioen. Dit is een pensioen wat u zou krijgen wanneer uw partner zou komen te overlijden. Als er getrouwd is onder huwelijkse voorwaarden, kunnen er over het pensioen andere afspraken zijn gemaakt. Uw ex-partner kan ook afzien van een eventueel nabestaandenpensioen.
Afspraken over pensioen en echtscheiding
Naast dat je het binnen het huwelijk opgebouwde pensioen verdeelt, kun je er met elkaar ook zelf afspraken over maken. Het is daarbij belangrijk dat die verdeling zorgvuldig gebeurt. Daarom is het vaak raadzaam een pensioenadviseur te raadplegen. Het pensioen kan het beste gezien worden als een spaarpotje (voor later) dat verdeeld wordt. Het pensioenfonds gaat na de echtscheiding precies berekenen wat er voor de ex-partner gereserveerd zal worden. Degene die het pensioen opbouwt spaart gewoon verder.
Meer informatie over pensioen en echtscheiding
In je financiële situatie verandert een aantal dingen flink als je gaat scheiden. Het is raadzaam om je van tevoren goed te laten informeren door een ScheidingsMakelaar over o.a. het ouderdomspensioen. Hiervoor kun je bij ons terecht . Woon je in regio Utrecht? Neem dan via het contactformulier gerust contact met ons op voor een gratis, vrijblijvend gesprek.
Leave a Reply